Robi się go bardzo szybko a przepis jest niezwykle prosty.
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-ok. 1kg jabłek
-2 łyżki cynamonu
-2 łyżki cukru pudru
Jajka utrzyj z cukrem dodając mąkę i proszek do pieczenia.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w ósemki wydrążając gniazdo. Owoce posyp cynamonem i zmieszaj z ciastem.
Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik.
Pieczemy w blaszce ok. 23 x 35cm --> ok. 45 minut w 200 stopniach; w tortownicy ok. 24cm średnicy --> ok. 65 minut w 200 stopniach. Jeszcze w piekarniku sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe- długą wykałaczką włożoną w środek ciasta (wykałaczka po wyjęciu powinna być sucha). Jeżeli wykałaczka jest obklejona ciastem, wkładamy je jeszcze na parę minut do piekarnika.
Cisto posypujemy cukrem pudrem.
o jakie pyszne ciasto! jablka i cynamon, mmm <3 w moim ogrodku tez jablon ugina sie juz pod ciezarem owocow, chyba musze jej pomoc! ^^
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :))
Usuń...Yummm...
OdpowiedzUsuń;)
Usuńojjjj ojjj ojjj narobiłaś smaczku i teraz chodzi to ciasto za mną cały czas :)
OdpowiedzUsuń:) 10 minut i ciasto będzie gotowe do pieczenia! :)
UsuńAle wyrośnięty i puszty!:)
OdpowiedzUsuńJabłka, cynamon i cukier puder na wierzchu. Przypominają mi się wakacje na wsi u babci;)
OdpowiedzUsuńdaj kawałek! ;-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;))
Usuńpyszności :) ja też chcę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj słyszałam to od mojej rodzinki cały czas, więc dzisiaj znowu piekę ten sam placek :p kawałek znajdzie się dla każdego :)
UsuńTen placuszek wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuń+ Jeśli masz ochotę zapraszam na rozdanie, do wygrania dowolna para butów renee: http://sleepingbeauty0.blogspot.com/2012/08/giveaway-do-wygrania-dowolna-para-butow.html ;)
Spróbowałam upiec...ale nie wyszło. Po zmieszaniu składników ciasto było za gęste. Dlaczego? Co zrobiłam nie tak? Jaka powinna byc konsystencja tego ciasta przed upieczeniem?
OdpowiedzUsuńA moze coś z mąką? Jaka powinna być?
UsuńOj, to bardzo mi przykro, że nie wyszło, dziwne, zastanawiam się, co mogło być przyczyną... Hm, ciasto powinno być dosyć gęste, ponieważ nie dodajemy do niego mleka ani wody. A może za krótko miksowałaś i składniki nie połączyły się dokładnie? A jakie jabłka dodałaś? Może były mało soczyste? (jabłka podczas pieczenia wydzielają sok i "nawilżają" ciasto dzięki czemu nie jest twarde). Czasami warto dodać więcej jabłek niż jest w przepisie, jeżeli nie są zbyt wodniste. Ja miałam antonówki, więc wystarczył kilogram.
UsuńJa używałam mąki pszennej wrocławskiej, ale nie wydaje mi się, żeby to miało większe znaczenie.
A co konkretnie nie wyszło? Jak wyglądało ciasto po upieczeniu?
Świetne ciasto i to z jabłkami w środku,wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńMoje ciasto właśnie jest w piecu za 45 minut napiszę czy się udało,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Ewa
Ciasto się udało jest przepyszne, dziękuję. Teraz będzie czasto na moim stole.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli, Ewa.
O takim placku marzyłam
OdpowiedzUsuń