Dzisiaj pierwszy dzień w szkole po wakacjach i warto uczcić go jakimś pysznym daniem :). U mnie królowało dzisiaj cannelloni i wszystkim się uszy trzęsły ;).
*danie dla 4 osób:
-500g mięsa mielonego
-450g szpinaku mrożonego
-250 g makaronu cannelloni
-mała puszka koncentratu pomidorowego
-1 cebula
-6 ząbków czosnku
-50g masła czosnkowego lub zwykłego
-sól
-pieprz
-papryka czerwona słodka (przyprawa)
-oliwa do smażenia
-pół cytryny
-papryka czerwona słodka (przyprawa)
-oliwa do smażenia
-pół cytryny
sos:
-1/3 szklanki śmietany
-1/2 szklanki bulionu z kostki
-1 łyżka mąki
-1/2 szklanki mleka
-1 żółtko
-200g startego żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak, i smażymy aż się rozmrozi i woda wyparuje z patelni. W międzyczasie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Gdy szpinak jest już gotowy skrapiamy go sokiem z cytryny i przekładamy go do mięsa, mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. pół godziny.
Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat i resztę posiekanego czosnku.
Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i mieszamy by nie było żadnych grudek. Dodajemy bulion, mleko, żółtko i śmietanę, ciągle mieszamy.Wsypujemy ser (ok150g), doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos mieszamy z przygotowaną wcześniej cebulą i koncentratem.
Rurki cannelloni (surowe) wypełniamy farszem mięsno-szpinakowym (najlepiej robić to dłońmi). Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu i układamy na nim rurki. Resztę sosu wylewamy na wierzch. Posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika (200 stopni, 40 minut).
-1 żółtko
-200g startego żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak, i smażymy aż się rozmrozi i woda wyparuje z patelni. W międzyczasie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Gdy szpinak jest już gotowy skrapiamy go sokiem z cytryny i przekładamy go do mięsa, mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. pół godziny.
Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat i resztę posiekanego czosnku.
Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i mieszamy by nie było żadnych grudek. Dodajemy bulion, mleko, żółtko i śmietanę, ciągle mieszamy.Wsypujemy ser (ok150g), doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos mieszamy z przygotowaną wcześniej cebulą i koncentratem.
Rurki cannelloni (surowe) wypełniamy farszem mięsno-szpinakowym (najlepiej robić to dłońmi). Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu i układamy na nim rurki. Resztę sosu wylewamy na wierzch. Posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika (200 stopni, 40 minut).
APETYCZNIE WYGLĄDA, NA PEWNO SPRÓBUJĘ :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam ;)
Usuńmakarony... Uwielbiam a w wersji ze szpinakiem i mięskiem mielonym w szczególności :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to też jeden z ulubionych :) pozdrawiam
UsuńOj jakie pyszności, witam i pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, witam i również pozdrawiam ;))
UsuńWspaniały obiadek na włoską nutę:)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńUwielbiam cannelloni a to bardzo smacznie wygląda,właśnie zrobiłam zapas makaronów w Lidlu to będę mogła nadziewać:)
OdpowiedzUsuńO tak, w Lidlu są bardzo dobre makarony, zatem powodzenia w nadziewaniu ;) Pozdawiam
Usuńwłaśnie sie piecze ale ja usmazylam mieso razem z szpinakiem wczesniej zobaczymy jak bedzie smakowalo sosik pycha :)
OdpowiedzUsuńapetyczne :) zapraszam na rybkę z grilla http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/losos-z-grilla/
OdpowiedzUsuńNo dobrze, a teraz kilka dodatkowych pytań ;)
OdpowiedzUsuń1. " (...) W międzyczasie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku." Ale ten czosnek dodajemy do mięsa, czy do szpinaku?
2. "Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat i resztę posiekanego czosnku." Czy w momencie dodawania koncentratu patelnia ma być dalej na palniku?
3. Bulion mięsny czy warzywny?
4. Ilu procentowa ma być śmietana?
5. Pieczemy z termoobiegiem czy bez?
Wsio :)
Proponuje
OdpowiedzUsuń1.podgotować/ok.40sek/ rurki w gorącej wodzie
2. Do szpinaku dodac 3-4 ząbki czosnku /rozdrobniony/
3. Sos beszamel i pomidorowy z bazylią i oregano
4. Mięso dobrze podsmazyć
5. Ja piekę 0k 35min 190stopni