wtorek, 10 lipca 2012

Prawdziwie włoska pizza!

W poprzednie wakacje pracowałam we włoskiej restauracji i już wtedy zakochałam się w daniach tego kraju. Po zimowej, narciarskiej wyprawie do Włoch jedynie utwierdziłam się w swoim przekonaniu, że ich tradycyjne dania są boskie! Przez 10 dni codziennie próbowałam nowych smaków, począwszy od słynnej włoskiej pizzy, oliwy z pieczywem, serów, makaronów, kończąc na przepysznej pomidorowej zupie krem. Od tamtej pory staram się przemycić nieco tych oryginalnych smaków i zapachów do mojej kuchni. Zapewne w moich przepisach będą często pojawiać się motywy włoskie. Mam nadzieję, że Wam też przypadną do gustu ;)

Prawdziwa włoska pizza ma bardzo cienkie ciasto, dużo rodzajów włoskich serów i przepyszny sos. Mnie szczególnie posmakowała pizza z mozzarellą i rukolą, której nigdy wcześniej nie jadłam w Polsce.

*ciasto:
-ok. 300g mąki
-40g drożdży
-7 łyżek oliwy
-przegotowana woda
-pół łyżeczki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-sól, bazylia, oregano, pieprz

*sos:
-1łyżka koncentratu pomidorowego
-1/4 szklanki ketchupu pikantnego
-bazylia, oregano, pieprz

*dodatki:
-garść świeżej rukoli
-garść startego sera żółtego
-1 opakowanie mozzarelli
-dowolna szynka (najlepiej parmeńska)
-1 pomidor
-1 mały ogórek

Drożdże pokrusz i rozmieszaj z 3 łyżkami wody (najlepiej żeby była ciepła), cukrem i szczyptą soli. Dodaj 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj łyżką. Wyrób z ciasta wałek (jeżeli ciasto będzie przyklejało się do rąk- dodaj jeszcze trochę mąki). Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce (dobrze jest przykryć ciasto czystą ściereczką).


Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu, oregano i bazylii. Zrób na środku wgłębienie i wlej delikatnie oliwę z oliwek, pół szklanki wody. Wymieszaj łyżką. Dodaj wałek przygotowanego wcześniej ciasta i zagnieć dokładnie na jednorodną masę (w razie potrzeby dodaj trochę mąki/wody- ciasto powinno być miękkie i elastyczne). Uformuj 2 kule i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (także radze przykryć ciasto ściereczką). 
Kule połącz i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Ciasto powinno być cienkie i równe. Brzegi ciasta zawiń (możesz je skleić ciepłą wodą). Placek nakłuj widelcem.

Przygotuj sos: Koncentrat, ketchup i szczyptę oregano, bazylii i pieprzu połącz i posmaruj sosem ciasto.

Na cieście ułóż pokrojoną w paski szynkę. Pomidora i ogórka umyj, osusz i pokrój na bardzo cienkie plasterki.Ułóż je na cieście. Całość posyp serem żółtym. Mozzarellę pokrój w kostkę i rozrzuć po cieście. 

Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 18 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pizzę posyp świeżą rukolą i podaj. Mniam! ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!