-podwójny filet z kurczaka
-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki piwa
-0.5 szklanki wody
-1 lub 2 jajka
-1 łyżeczka sody
-przyprawa do kurczaka
-po łyżeczce przypraw: chili, pieprzu, czosnku, papryki czerwonej słodkiej
-oliwa do smażenia
Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki ok. 3 x 4 cm. Posypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy ciasto: miksujemy ze sobą mąkę, piwo, wodę, jajka, sodę i przyprawy.
Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie aż się zarumienią.
Ja podaje kurczaki z dipem jogurtowo-czosnkowym i ketchupem
Dip jogurtowo-czosnkowy:
-250 ml jogurtu naturalnego
-3 ząbki drobno posiekanego czosnku
-szczypta chili
-szczypta ziół prowansalskich
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!