wtorek, 17 lipca 2012

Birthday cake! Szybki tort

Dzisiaj jedna z bliskich mi osób ma urodziny. Z tej okazji zrobiłam taki "szybki" tort. Łatwo się go robi i sprawia wiele frajdy. Robiłam już tort w bardzo podobny sposób (tu). 



*biszkopt:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao (u mnie Wedel)


*krem:
-ubita śmietana 36%


*do ozdobienia:
-masa lukrowa
-różyczki płatkowe
-pisaki do ozdabiania tortu
-duża paczka podłużnych biszkoptów


Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i żółtka. Całość miksujemy na małych obrotach, przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (wymiary standardowe) i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.



Kiedy biszkopt wystygnie, kroimy go w poprzek, dokładnie w połowie. Przekładamy kremem i smarujemy nim boki ciasta. Wkładamy na pół godziny do lodówki.


Na blat wysypujemy trochę cukru pudru, by masa lukrowa się nie przykleiła. Kładziemy na to masę lukrową i staramy się delikatnie rozwałkować. Jeżeli masa jest zbyt twarda, próbujemy rozgnieść ją trochę w dłoniach i znowu wałkujemy.

Rozwałkowaną masę przenosimy na biszkopt i formujemy dłońmi tak, aby nic nie odstawało i gładko przylegało do ciasta.


Ciasto "obkładamy" biszkoptami i związujemy je wstążką, by nie odpadały.


Dekorujemy dowolnie tort.






5 komentarzy:

  1. Przepiękny tort! Nigdy nie bawiłam się z masą cukrową, ale przy okazji robienia tortu z pewnością po nią sięgnę.
    Twój tort wygląda przepięknie!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa cukrowa to naprawdę świetna zabawa! :) Dziękuję i pozdrawiam! :))

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!