-4 jajka
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao (u mnie Wedel)
*krem:
-ubita śmietana 36%
*do ozdobienia:
-masa lukrowa
-różyczki płatkowe
-pisaki do ozdabiania tortu
-duża paczka podłużnych biszkoptów
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i żółtka. Całość miksujemy na małych obrotach, przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (wymiary standardowe) i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.
Kiedy biszkopt wystygnie, kroimy go w poprzek, dokładnie w połowie. Przekładamy kremem i smarujemy nim boki ciasta. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
Na blat wysypujemy trochę cukru pudru, by masa lukrowa się nie przykleiła. Kładziemy na to masę lukrową i staramy się delikatnie rozwałkować. Jeżeli masa jest zbyt twarda, próbujemy rozgnieść ją trochę w dłoniach i znowu wałkujemy.
Rozwałkowaną masę przenosimy na biszkopt i formujemy dłońmi tak, aby nic nie odstawało i gładko przylegało do ciasta.
Ciasto "obkładamy" biszkoptami i związujemy je wstążką, by nie odpadały.
Dekorujemy dowolnie tort.
ładny
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńpomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort! Nigdy nie bawiłam się z masą cukrową, ale przy okazji robienia tortu z pewnością po nią sięgnę.
OdpowiedzUsuńTwój tort wygląda przepięknie!
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Masa cukrowa to naprawdę świetna zabawa! :) Dziękuję i pozdrawiam! :))
Usuń