piątek, 1 czerwca 2012

pork butt, czyli karkówka w sosie jabłkowym z rodzynkami

Jednym z moich ulubionych mięs jest karkówka. Ważne, by była dobrze przyrządzona- nie za twarda, nie za miękka, pyszna, soczysta i pachnąca. Mam dla Was przepis, który na pewno Was nie zawiedzie, a Waszym kubkom smakowym zapewni wiele pozytywnych wrażeń. W dodatku na sporządzenie tej potrawy nie musicie poświęcać dużo czasu i energii.

* danie dla 4 osób:

-4 plastry świeżej karkówki
-szklanka soku jabłkowego
-garść rodzynek
-przyprawa do karkówki

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy z obu stron przyprawą o karkówki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sokiem z jabłek, a na wierz posypujemy rodzynkami.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez ok. 1.5 godziny.

Oto cała filozofia. Delektujcie się i napiszcie, czy Wam smakowało ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!