Do pieczenia muffinek potrzebna jest specjalna blaszka z odpowiednimi formami (można kupić tanio na allegro) i papilotki (dostępne w każdym sklepie gospodarczym).
Przepis na 11-12 babeczek:
--> składniki suche:
-1 1/3 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-2 łyżki kakao (ja używam Wedla)
-175g cukru
-tabliczka gorzkiej czekolady*
-pół tabliczki mlecznej czekolady*
-można dodać rozdrobnione orzechy lub rodzynki (wedle uznania)
--> składniki mokre:
-250ml mleka
-100g rozpuszczonego masła
-parę kropel aromatu waniliowego, kokosowego lub innego
-1 jajko
*Czekoladę należy pokruszyć na drobne kawałki. Ja robię to w ten sposób: wkładam ją do woreczka, zawiązuję, zawijam w ścierkę i uderzam dynamicznie o stół/ podłogę ;)
Wymieszaj w oddzielnych miskach składniki suche i mokre (suche w większej misce). Następnie mokre przelej do suchych i wymieszaj. Papilotki umieścić w formie i wlewać ciasto do ok 3/4 wysokości. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 16-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej studzić muffinki w papilotkach na klatce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!