niedziela, 24 czerwca 2012

Muffins

Czy Wy tak jak ja uwielbiacie muffinki? Mogłabym je jeść codziennie :) Nie jest to problem, bo robi się je bardzo szybko i łatwo. Nie potrzeba też wyszukanych składników ;). Ja mam przepis na muffiny wg. Nigelli Lawson (Brytyjka, która tworzy niezwykłe książki o gotowaniu, ma też program w brytyjskiej telewizji). Postępując zgodnie ze wskazówkami muffiny zawsze wyjdą pyszne, nie sposób ich zepsuć ;)

Do pieczenia muffinek potrzebna jest specjalna blaszka z odpowiednimi formami (można kupić tanio na allegro) i papilotki (dostępne w każdym sklepie gospodarczym).

Przepis na 11-12 babeczek:

--> składniki suche:
-1 1/3 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-2 łyżki kakao (ja używam Wedla)
-175g cukru
-tabliczka gorzkiej czekolady*
-pół tabliczki mlecznej czekolady*
-można dodać rozdrobnione orzechy lub rodzynki (wedle uznania)

--> składniki mokre:
-250ml mleka
-100g rozpuszczonego masła
-parę kropel aromatu waniliowego, kokosowego lub innego
-1 jajko

*Czekoladę należy pokruszyć na drobne kawałki. Ja robię to w ten sposób: wkładam ją do woreczka, zawiązuję, zawijam w ścierkę i uderzam dynamicznie o stół/ podłogę ;)

Wymieszaj w oddzielnych miskach składniki suche i mokre (suche w większej misce). Następnie mokre przelej do suchych i wymieszaj. Papilotki umieścić w formie i wlewać ciasto do ok 3/4 wysokości. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 16-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej studzić muffinki w papilotkach na klatce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!