niedziela, 17 czerwca 2012

apple and rice (zapiekanka z ryżem i jabłkami)

Danie, które dzisiaj przedstawiam może być zarówno obiadem, deserem, jak i przekąską czy kolacją, w zależności od upodobań. Jest lekkie, słodkawe i pyszne! :)

*porcja dla 2- 3 osób:

-szklanka sypkiego ryżu
-ok.1,5-2 szklanki mleka
-sól
-opakowanie cukru waniliowego
-2 łyżki masła
-4-5 jabłek
-2 jajka
-cukier
-cynamon

Mleko zagotuj w garnku, dodaj ryż (mleko powinno zakryć cały ryż) i gotuj ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i łyżką masła na małym ogniu często mieszając (ryż lubi się przypalać :)) aż mleko się wchłonie.

Jabłka umyj, obierz i utrzyj na tarce.

Żółtka ubij na puszystą masę, a białka na sztywno. Połącz to delikatnie z ryżem.

Naczynie posmaruj łyżeczką masła, wyłóż połowę ryżu, a następnie połowę jabłek, posyp cukrem i cynamonem. Wyłóż drugą połowę ryżu, jabłek i znowu posyp cukrem i cynamonem.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!