wtorek, 26 czerwca 2012

Spaghetti alla carbonara

Dzisiaj mam dla Was popularne danie kuchni włoskiej, które uwielbiają chyba wszyscy :).

*porcja dla 2-3 osób:

-ok. 400g spaghetti
-oliwa do smażenia
-ok. 7 cieniutkich plasterków boczku
-4 jajka
-100g śmietany 30%
-sól, pieprz
-2 łyżki startego parmezanu
-1 mała cebula

Ugotuj makaron al dente. Odcedź go.

Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w małe plasterki boczek. Smaż ok. 9 minut często mieszając.

W misce ubij jajka, dodaj sól i pieprz (wedle uznania) oraz śmietanę, wymieszaj. Makaron i jajka ze śmietaną przełóż na patelnię z cebulą i boczkiem. Smaż jeszcze chwilę na małym ogniu ciągle mieszając. Przełóż na podgrzane półmiski (makaron szybko stygnie) i posyp na wierzch parmezanem. Smacznego! :)





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!