-oliwa do smażenia
-3 korzenie selera
-3 łyżki mleka
-3-4 łyżki masła
-podwójny filet z kurczaka
-2 duże pomidory
-ok. 3 rzodkiewek
-pół cebuli
-sos jogurtowo-czosnkowy sałatkowy
-sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek, sezam
* danie dla 2 osób
Selery dokładnie myjemy i obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy we wrzątku aż zmiękną.
Rozdzielamy piersi kurczaka, myjemy w chłodnej wodzie i nożem do mięsa dzielimy je wzdłuż, by powstały dosyć cienkie paski mięsa. Z obu stron obsypujemy je przyprawą do kurczaka, bazylią, oregano, tymiankiem, solą, pieprzem i sezamem (dociskamy go palcami, by lepiej trzymał się mięsa). Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż kurczak się zarumieni.
Miękkie kawałki selera wyjmujemy z wody i wkładamy do blendera. Dodajemy mleko, masło, sól i pieprz. Włączamy sprzęt i czekamy, aż uzyskamy odpowiednią dla puree konsystencję ;)
Pomidorki i rzodkiewkę myjemy. Pomidorki kroimy na kawałki, a rzodkiewki na cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa mieszamy z sosem do sałatek i przyprawami (bazylia, pieprz).
Enjoy! :)
Mmm, uwielbiam tradycyjną pierś z kurczaka z pyszną, lekką sałatką. A Wy? Wolicie pospolite potrawy, czy coś bardziej wyszukanego?
mm... puree z selera? brzmi smacznie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwypróbowałam dzisiaj na obiad puree z selera. ja dodałam jeszcze marchewkę- pychota
OdpowiedzUsuń