sobota, 26 maja 2012

Breakfast.Zwykłe kanapki czy chleb w jajku?


Prosty sposób na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie? Proponuję pyszne, warzywne kanapeczki lub chleb zasmażany w jajku.

Kanapki:
-szynka/polędwica
-rzodkiewka
-pomidor
-ser żółty
-roszponka






 Chleb zasmażany w jajku:
-jajko
-chleb
-szynka
-rukola
-bazylia
-starty ser żółty (gotowy, w  woreczku)
- pomidor
Jajko rozkłócamy z posiekaną bazylią w płaskiej miseczce, maczamy w nim chleb z obu stron i smażymy na patelni. Kiedy jajko zetnie się z jednej strony, przewracamy chlebek i kładziemy kolejno: rukolę, szynkę, ser i pomidor. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty.







Smacznego!


P.S. Przy sporządzaniu kanapek warto pamiętać, że najzdrowsze pieczywo to te ciemne, najlepiej razowe. Przy kupnie chleba warto zwrócić uwagę na jego metkę. Jeżeli w składzie na pierwszym miejscu widnieje mąka pszenna, lepiej go odłożyć i poszukać tego z mąką razową jako tą dominującą. Mile widziane są wszelkie ziarna, np. dynia, słonecznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!