Pamiętajcie, że do tarty należy użyć specjalnej blaszki (okrągłej, niskiej). Moja ma 26cm średnicy.
-ok.260g konfitury jabłkowej
-450g mąki
-220g masła w temperaturze pokojowej
-125g cukru
-2 jajka
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka cynamonu
-szczypta soli
-tłuszcz do wysmarowania blachy
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy lekko ubite jajka, cukier, sól, masło, mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie miało miękką, jednolita konsystencję. Wyrabiamy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Smacznego! ;)
cudna! i smaczna na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) oj smaczna, polecam :))
Usuńuwielbiam tarty z konfiturami
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprobuje też z konfiturą ze śliwek, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. :) Uwielbiam dodatek konfitury we wszelkich ciastach.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) pozdrawiam
UsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie są najlepsze! Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTarta wygląda pysznie, szczególnie pokazana w całości, z tą piękną kratką z ciasta:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda, najlepiej prezentuje się w całości ;) Pozdrawiam
UsuńMmm - jakież pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńAż mi ślinka leci ;) Na pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam : http://magdallenastyle.blogspot.com/
Polecam ;)
UsuńSmakowita!
OdpowiedzUsuń