Powracając myślami do moich, minionych już niestety, wakacji, zajęłam się studiowaniem kuchni greckiej. To, co najbardziej mi zasmakowało, to oczywiście oliwki i oliwa z oliwek. Ciągle wspominam także smak oryginalnego sosu tzatziki, jogurtu greckiego z owocami i fety. Poza tym, zauroczyły mnie wszelkie ciasta na bazie miodu i cynamonu właśnie.Wczoraj zainstalowałam na swoim telefonie aplikację "PRZEPISY.PL", gdzie znajdziemy wiele ciekawych propozycji z różnych zakątków świata. Tam właśnie znalazłam mój dzisiejszy przepis (troszkę go zmodyfikowałam), który gorąco polecam :)
*porcja dla 2-3 osób:
-2 piersi kurczaka
-bulion warzywny
-1 saszetka ugotowanego, ciemnego ryżu
-3 cebule
-1 żółta papryka
-łyżeczka cynamonu
-pół szklanki rodzynek
-łyżeczka rozdrobnionej kolendry
-szczypta pieprzu
-szczypta soli
-oliwa z oliwek do smażenia
Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobne paski. Przesmaż je na rozgrzanej oliwie i odstaw.
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż. Paprykę oczyść z pestek, pokrój w pasy i dodaj do cebuli razem z kurczakiem. Przypraw potrawę kolendrą, solą, pieprzem i cynamonem. Dosyp do tego ryż i rodzynki, smaż chwilę.
W szklance wrzątku rozpuść bulion i dodaj na patelnię. Duś wszystko ok. 15 minut.
Smacznego!
Smaki GRECJI mmmyummi :)))
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMmmmm wyglada smakowicie! nie zdawałam sobie sprawy, że cynamon tak świetnie komponuje się z mięsem. Wypróbuję ten przepis niebawem ;D
OdpowiedzUsuńja też jestem zaskoczona, ale one naprawdę razem świetnie smakują! :) Pozdrawiam
UsuńPysznie wygląda..trzeba będzie wyprobować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńCynamon i kurczak? Niebanalne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOwszem :) Pozdrawiam :)
Usuń