*farsz:
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-ok. 4 ziemniaków
-1 cebula
-łyżeczka sosu sojowego
-parę listków świeżej bazylii
-przyprawy: szczypta chili i szczypta pieprzu czarnego
*ciasto:
-2 szklanki mąki
-pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
-1 jajko
-2 łyżki oliwy
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni z łyżką oliwy. Tuńczyka (razem z sosem), ziemniaki, cebulę, sos sojowy, przyprawy i bazylię siekamy blenderem.
Mąkę, wodę i jajko zagniatamy na jednorodną, elastyczną masę (w razie potrzeby dodajemy wodę, by ciasto było bardziej elastyczne, lub mąki, by było bardziej zbite). Blat posypujemy mąką, by ciasto się nie przykleiło i wałkujemy je aż będzie cieniutkie. Ciasto dzielimy na kwadraciki o wymiarach ok. 4cm x 4cm. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy przeciwległe rogi, by nic nie przeciekało.
Gotujemy w garnku osoloną wodę z łyżką oliwy. Wrzucamy kwadraciki i gotujemy na małym ogniu często mieszając, by się nie przykleiły. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze minutę, odcedzamy i wykładamy na talerze. Posypujemy bazylią (świeżą, posiekaną, lub suszoną) i wcinamy! :)
Smacznego ;)
Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń