środa, 30 maja 2012

mushrooms in the pancake (naleśniki z pieczarkami)

Proponuję cudowne danie dla smakoszy pieczarek (ja się do nich zaliczam ;) ). Pomysł na prosty, tani i smaczny obiad.

-ciasto naleśnikowe
-ok. 200g pieczarek
-małe opakowanie fety, lub podobnego sera
-1 cebula
-2 łyżki masła
-oliwa do smażenia
-Vegeta, sól, pieprz
-1 jajko
-ok. pół szklanki bułki tartej

Smażymy naleśniki.

Pieczarki myjemy i kroimy na drobne części. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy pieczarki i cebulę. Przyprawiamy Vegetą, pieprzem i solą. Dusimy ok 8 minut. Dodajemy rozdrobnioną fetę, mieszamy i dusimy jeszcze 3 minuty.

Na każdy z naleśników nakładamy cienką warstwę farszu, zwijamy.

W jednym głębokim talerzu rozkłócamy jajko, w drugim umieszczamy bułkę tartą. Zwinięte naleśniki maczamy najpierw w jajku, następnie w bułce i smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Podajemy i delektujemy się smakiem ;).




P.S. Ja uwielbiam łączyć to danie z ketchupem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!