wtorek, 4 września 2012

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem mielonym


Dzisiaj pierwszy dzień w szkole po wakacjach i warto uczcić go jakimś pysznym daniem :). U mnie królowało dzisiaj cannelloni i wszystkim się uszy trzęsły ;).

*danie dla 4 osób:

-500g mięsa mielonego
-450g szpinaku mrożonego
-250 g makaronu cannelloni
-mała puszka koncentratu pomidorowego
-1 cebula
-6 ząbków czosnku
-50g masła czosnkowego lub zwykłego
-sól
-pieprz
-papryka czerwona słodka (przyprawa)
-oliwa do smażenia
-pół cytryny

sos:
-1/3 szklanki śmietany
-1/2 szklanki bulionu z kostki
-1 łyżka mąki
-1/2 szklanki mleka
-1 żółtko
-200g startego żółtego sera

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak,  i smażymy aż się rozmrozi i woda wyparuje z patelni. W międzyczasie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Gdy szpinak jest już gotowy skrapiamy go sokiem z cytryny i  przekładamy go do mięsa, mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. pół godziny.

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat i resztę posiekanego czosnku.

Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i mieszamy by nie było żadnych grudek. Dodajemy bulion, mleko, żółtko i śmietanę, ciągle mieszamy.Wsypujemy ser (ok150g), doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Sos mieszamy z przygotowaną wcześniej cebulą i koncentratem.

Rurki cannelloni (surowe) wypełniamy farszem mięsno-szpinakowym (najlepiej robić to dłońmi). Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu i układamy na nim rurki. Resztę sosu wylewamy na wierzch. Posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika (200 stopni, 40 minut). 

Smacznego!









14 komentarzy:

  1. APETYCZNIE WYGLĄDA, NA PEWNO SPRÓBUJĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. makarony... Uwielbiam a w wersji ze szpinakiem i mięskiem mielonym w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też jeden z ulubionych :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Wspaniały obiadek na włoską nutę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cannelloni a to bardzo smacznie wygląda,właśnie zrobiłam zapas makaronów w Lidlu to będę mogła nadziewać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, w Lidlu są bardzo dobre makarony, zatem powodzenia w nadziewaniu ;) Pozdawiam

      Usuń
  5. właśnie sie piecze ale ja usmazylam mieso razem z szpinakiem wczesniej zobaczymy jak bedzie smakowalo sosik pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczne :) zapraszam na rybkę z grilla http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/losos-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  7. No dobrze, a teraz kilka dodatkowych pytań ;)
    1. " (...) W międzyczasie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku." Ale ten czosnek dodajemy do mięsa, czy do szpinaku?
    2. "Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat i resztę posiekanego czosnku." Czy w momencie dodawania koncentratu patelnia ma być dalej na palniku?
    3. Bulion mięsny czy warzywny?
    4. Ilu procentowa ma być śmietana?
    5. Pieczemy z termoobiegiem czy bez?
    Wsio :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proponuje
    1.podgotować/ok.40sek/ rurki w gorącej wodzie
    2. Do szpinaku dodac 3-4 ząbki czosnku /rozdrobniony/
    3. Sos beszamel i pomidorowy z bazylią i oregano
    4. Mięso dobrze podsmazyć
    5. Ja piekę 0k 35min 190stopni

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam ponownie. Na pewno się odwdzięczę ;). Miłego dnia!